Graag delen we onze passie 


03-12-2019 | kerst

Onze kerstopendeur brengt ons helemaal in sfeer
Engelse stilton, eenvoudige natuurlijke decoraties, dan zie je pas waarom Engeland , het Kerstland bij uitstek is.
Deze krans is gemaakt met maretak, oud fruithout, groen en antieke belletjes in glas.... 
Ook  zondag 8 december zijn we open van 14 tot 17 u. Kom de kerstsfeer opsnuiven 


28-10-2019 | op zoek naar zilver

Op zoek naar zilver..
Volgende week terug naar Engeland, de zilverdagen komen er aan en onze Britse collega’s gaven ons al een voorproefje van wat ze voor ons bijeenzochten... we zijn benieuwd ...


12-10-2019 | Jubileum opendeurdagen

Wij zijn volop bezig aan de voorbereiding van de open deurdagen; Voor de twintigste en laatste keer organiseren we die in de boerderij te Vremde. 
Met de Brexit (of niet Brexit ) in het vooruitzicht hebben we onze stock flink aangevuld en extra veel aangekocht. Italiaans aardewerk, Roemeense ruwe schalen, Frans textiel, Engels zilver....
Als een goed geoliede machine hebben we elk onze eigen taak, Isabelle heeft al het zilver gepoetst, de meubels worden allemaal extra in de boenwas gezet en opgeblonken, Marleen kiest de kleuren per kamer en decoreert en Katelijne maakt er de prachtige herfstboeketten bij. 
Vanaf vrijdag 11 u gaan de deuren open en kan u komen kijken naar het resultaat. 
Van harte welkom. 


21-09-2019 | Downton Abbey

Naaast de film die deze week op 25 september in premiere gaat kan je ook logeren op downton Abbey : twee gasten mogen op 26 november een nacht verblijven in een slaapkamer van het landhuis, met uitzicht op de tuin rondom het huis.

De gasten krijgen ’s avonds cocktails aangeboden door de graaf en gravin van Carnavon, die momenteel in het huis wonen.

Na de cocktails wordt een traditioneel diner geserveerd door een butler. Na het eten wordt er nog koffie geschonken en ’s ochtends is er ontbijt en een rondleiding door het landhuis. Alle maaltijden zijn inbegrepen bij de prijs van 150 pond (169 euro).

Fans kunnen zich vanaf 1 oktober inschrijven via Airbnb. De winnaar wordt geloot. Dus proberen maar....
 


08-09-2019 | England

Plannen voor het najaar, volop bezig met de nieuwe folder, nog even en u kan alles noteren in uw eigen agenda. Tussendoor in september nog drie keer naar de UK, wat stijgt de spanning daar! In tegenstelling tot een jaar geleden vraagt niemand meer naar onze mening, Engeland is verdeeld . Hopelijk geraken ze eruit maar het wordt een hele moeilijke ook voor ons als het een harde brexit wordt, afwachten dus maar.


24-08-2019 | Fruitwater

De zomer is nog niet voorbij, en als je in september nog een feestje geeft maak dan eens fruitwater. Het principe is eenvoudig : snijd de stukjes fruit klein en voeg plat water toe. Net voor het opdienen voeg je er ijsblokjes en de kruiden bij , de kruiden kunnen snel overheersen dus niet te lang op voorhand erbij voegen. Gebruik je zacht fruit als aardbeien dan voeg je dat beter ook toe net voor het serveren, of je kan je aardbeien invriezen, dan heb je meteen je ijsblokjes. 
Een schijfje citroen en een takje munt geven al een apart smaakje, een gouden combinatie is een theelepel geraspte gember, 1 komkommer, 1 limoen en 12 blaadjes munt voor een liter water. Experimenteren is de boodschap : blauwe bessen met lavendel, munt met watermeloen, sinaasappel met tijm zijn onze favorieten. 
Alles in een mooie karaf en je hebt een eyecatcher op je tuintafel. 


19-08-2019 | Augustus, oogstmaand


De kunst om voedsel te bewaren om er de koude winters mee door te komen is zo oud als de mensheid zelf en vind je in elke keuken ter wereld terug.
Fermenteren, konfijten, drogen, pekelen, wecken…zijn technieken uit de dagen voor de diepvriezer, de supermarkt en het fastfood.
Maar toch, veel mensen krijgen een warm gevoel bij een rij goed gevulde bokalen met dieprode passata of framboos roze jam, netjes opgesteld op hun keukenblad , of hebben ze nog een herinnering aan de heerlijk zure kriekjes opgelegd door hun grootmoeder die op de kersttafel verschenen .

Italianen zijn meesters in de traditionele eenvoudige smaken Artisjok en aubergine worden opgelegd in olie en azijn, zomer bessen veranderen in jams, citrusvruchten worden marmelades en noten veranderen in likeur;
Maar de koningen van hun keuken zijn olijven en tomaten.
In de mooie potten in aardewerk, geglazuurd in wit of crèmekleur werden de olijven , na grondig wassen gepekeld . Een beetje zout, water en veel geduld en na 6 maanden zijn de olijven klaar.
Ook ansjovissen werden in die potten gepekeld.
De Fransen maakten potten in grijs blauw steengoed, in elke proviandkast kon je zulke potten aantreffen. In de Elzas werd er zuurkool in opgelegd. De Engelsen maakten kleinere exemplaren en warmden dat ‘ au bain-marie ‘ op .
Plastic werd nauwelijks gebruikt maar het voedsel werd bewaard in herbruikbare glazen bokalen. Verschillende vormen en formaten in dik glas met een groene schijn zijn ideale vaasjes voor een boeketje uit de tuin.
Dus recycleren maar want die oude potten in aardewerk, steengoed en glazen bokalen stralen een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben.


03-08-2019 | Vijftig tinten geel


Mosterdgeel, kanariegeel, goudgeel, oker, amber, honinggeel, citroengeel en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. 
Geel is een vrolijke en warme kleur. Het is de kleur die het meeste licht uitstraalt en de aandacht trekt. Het is je misschien al opgevallen dat er veel reclames geel zijn, niet zonder reden.
In China was de kleur geel voorbehouden voor de keizer...
Geel oranje tinten combineren mooi met bruin, dan blijf je in hetzelfde kleurenpalet, maar wil je juist een contrast zet er dan een blauwe of groene kleur naast. Gele citroenen in een groene kom, altijd mooi. 
Overdrijf niet met geel maar een klein accentje kan een donker hoekje in je huis helemaal opfleuren, probeer het maar eens uit. 
Met geel haal je de zon in huis.


31-07-2019 | tijdschrift tuinseizoen

De moestuin in Vremde in de pers
Het moet gezegd, de moestuin in Vremde bij de boerderij In’t Groenenbroeck waar we elk jaar onze herfstopendeur houden, is een unicum, historisch zou ik hem niet noemen maar de inspiratie komt wel van de Shakers en wij deden onze ideeen op in de moestuin van Charleston farmhouse bij Lewes in Zuid Engeland
Deze maand is er een heel artikel aan gewijd in TUINSEIZOEN-augustus 2019. Op de voorpagina staan de oude bijenkorven en in het zes pagina’s tellende artikel kan je me bezig zien aan het werk in mijn ‘De Zilveren Beer’ schortje. Zelfs Stella, de hond,  wist de fotografe Veronique te verschalken en mag voor haar eerste fotoshoot mee pronken in het tijdschrift...
En voor wie ons recept van frisse muntsiroop wil, het tijdschrift ligt nu in de winkel en blijft er nog tot midden augustus...


24-07-2019 | Antiekmarktjes

Vakantie is de ideale tijd om eens een plaatselijk antiekmarktje te bezoeken. Op het Engelse platteland zag je vroeger heel vaak aankondigingen in het midden van een weiland‘ Next week bootfair here’. Letterlijk een boot-car-sale een verkoop vanuit de koffer van de auto...
Je kon er dan de dag voordien nog koeien zien grazen, de dag van de fair was het er ‘Volle bak’ en stonden de auto’s met verkopers en kopers in rijen aan te schuiven. 
Bij mooi weer een heel leuke bezigheid. Voor een geslaagde brocantetrip heb je een paar ingredienten nodig; mooi weer, een goed paar wandelschoenen, wat cash ( liefst klein) geld,en een rugzakje of trolley op stevige wielen; je houdt je handen vrij om dingen vast te nemen en gaat gegarandeerd niet met rugpijn naar huis. Wil je echt de beste koopjes dan ga je best vroeg, meer plaats en alles nog overzichtelijk en ruime keuze.
Laat je niet vangen aan stukken die kapot zijn , gebarsten of te vuil om te zien of ze intact zijn, het kan een koopje lijken maar wordt gegarandeerd een teleurstelling als je thuis bent. Maar zeg nu zelf, enkele glaasjes, een eierdopje, een speciaal kommetje, wat oude handdoekjes er is zeker nog plaats in de koffer om mee naar huis te nemen en nadien zoveel leuker dan een ‘toeristische souvenir’


11-07-2019 | Oude Vazen


Ik kan er niet aan weerstaan, de kast bestemd voor mijn vazen is uitgebreid naar een rek in de kelder... En dan nog is het wringen om alles er op te krijgen. Maar nu het zomer is komen ze naar boven; op de tuintafel, het keukenaanrecht, gegroepeerd op de eettafel... De tuinbloemen en zelfs het onkruid dat nu in bloei staat alles krijgt een upgrade met de juiste vaas...


06-07-2019 | Een cottage garden

Wie valt er niet voor de charme van een cottage garden ?
The cottage garden is een van origine Engelse tuin, in een  informele stijl met een dichte beplanting, alsof alles natuurlijk gegroeid is.
De functionele huistuintjes waren oorspronkelijk voor de werkende klasse .Rond 1870 kenden ze een ware revival als reactie op de statige structurele tuinen van de grote manor huizen.
In de eerste cottage tuinen groeiden groenten en kruiden en de bloemen vulden enkel wat lege plekjes op.
Langzamerhand kregen de bloemen de overhand , geurende klimrozen, margrieten en viooltjes mochten niet ontbreken .
Onze tuin in Schilde is natuurlijk geen echte cottage tuin, maar met wat eenjarige bloeiers in bonte kleuren, de kleine boomgaard , de perenbomen die we langs de muur proberen te leiden en natuurlijk de rozen komen we toch al een beetje in de buurt. 
En de boeketjes die we er uit plukken fleuren de winkel helemaal op. 

 


29-06-2019 | Ik ging op reis en ik bracht mee


Begin vorige eeuw begon ' het massatoerisme '. Mensen van de betere klasse konden zich permitteren eendags tripjes te maken, vaak nog in eigen land. Herinneringen van honderd jaar geleden aan uitstapjes naar zee of een bezoekje aan de eerste ijzeren brug leven verder in uiterst charmante souvenirs. 
Erg in waren de glazen presse papiers aan de onderzijde beplakt met kleine prentjes waarop de toeristische attractie afgebeeld stond, zoals op de foto het Great Laxey wheel, een waterpomp voor de Laxey mijnen. Tot op de dag van vandaag wordt deze attractie nog aangeprezen in de toeristische brochure van de Isle of Man. 
Wie naar de bergen trok kwam gegarandeerd naar huis met een mini chalet, met inktpot en hutje voor de postzegels, een marmot of een beer voor op het bureau. 
Het stadje Mauclin in Schotland maakte zelfs zijn business van deze nieuwe toeristische sector en produceerde doosjes in alle vormen en formaten in buxushout, waarop dan een kathedraal, een vuurtoren of een loch afgebeeld stond. Ze exporteerden over heel Engeland. 
En als ik mijn koffer nu vol stop met mijn exotische souvenirs van over heel de wereld kan ik het niet nalaten te fantaseren : Waar zullen al deze mooie spullen over honderd jaar staan ? wie weet in een mooie winkel...
Fijne vakantie !
 


19-06-2019 | Rosa, rosae, rosas

Rosa , rosae, rosas  , kent u het nog ? 
Wij houden van rozen, maar dat weet u al. Dit jaar is het een echte waterval van rozen, we dachten dat het lag aan ons snoeiwerk, maar blijkbaar is dit een rozenjaar; uiteraard in de eerste plaats in de vaas, maar ook als confituur, rozensiroop, versuikerde rozenblaadjes ... en voor de dagen dat ze er niet meer zijn ,zijn er nog altijd onze engelse rozenserviesjes...Rosa , rosae, rosas
 


07-06-2019 | Om weg te dromen naar het zuiden

Om weg te dromen naar het zuiden
Marie Masureel, styliste bij Wonen Landelijke stijl, kwam enkele weken geleden langs om wat oude Italiaanse en landelijke gebruiksvoorwerpen uit te lenen voor een fotoschoot met als thema ‘Het Italiaanse leven’. Vanaf vandaag ligt het nummer La Bella Italia Wonen Landelijke stijl 4/2019 in de rekken en het moet gezegd; sfeer alom ...
Onze Passatakommen, groenteschotels en houten zuivel tonnetjes en snijplanken zien er prachtig uit in het tijdschrift! Maar oordeel zelf maar..


05-06-2019 | Ciao Bella italia

U hebt het al gemerkt;Wij houden naast Engeland , ook van Italie De laatste jaren importeren we ook oud aardewerk uit het zuiden van de laars.Mooie passatapotten, grote kommen waar vroeger de tomaten in voorbereid werden om passata of tomatensaus van te maken en die nu ideaal zijn om op een zomerse tafel drankflessen te koelen of saldes in te serveren, grote platte groentenschotels met bruine en donkerblauwe versiering, alle groenten komen er mooi op uit en ook pasta koud of warm: daar is geen twijfel over! De hoge cilindervormige en neutrale cremepotten, vroeger om olijven en ansjovis in op te leggen , gebruiken we nu zelf voor de bloempotjespotjes in plastic met verse kruiden uit het warenhuis, veldboeketten of een koele zomerse rosé zo op tafel te zetten...
Juist kwam onze laatste levering toe met onze Italiaanse transporteur, altijd spannend of alles toekomt zoals we kozen ter plekke! Als we ze uitpakken zou ik ze allemaal willen houden.Dit is la Bella Italia  zomers, fris en  vrolijk!


28-05-2019 | gardening

The love of gardening is a seed once sown that never dies
Gertrude Jekyll   ( 1843 - 1932 )
Ook  de tuin in de winkel groeit en bloeit, benieuwd naar de kleur van de reukerwtjes die we uit Engeland meebrachten, de stokken om ze op te laten klimmen staan klaar...


22-05-2019 | Teatime

There are few hours in life more agreeable than the hour dedicated to the ceremony known as afternoon tea.

― Henry James, The Portrait of a Lady- 
In 1917 wist H James het al....
om drie uur in de namiddag , vers gezette thee in een verfijnd kopje op een zonnige dag, it makes your day....


16-05-2019 | Laat het gras maar groeien

Wat een prachtige dagen, wat wind, wat zon en de natuur in Vremde op zijn mooist. Langs de beken groeit er een hele flora en vanmorgen ben ik er nog maar eens met de snoeischaar langsgeweest: ongelooflijk hoeveel verschillende grassen er zijn, om ter mooist zijn de halmen en zoals men zegt ' ze wuiven' in de wind, naar mij wuifden ze ' pluk me pluk me' dus dat heb ik dan maar gedaan, met wat extra boterbloemen, fluitenkruid en smeerwortel krijg je de prachtigste boeketten. De winkel staat er nu vol mee, oude voorraadpotten die nu vazen worden en waarin een miniveldje 'Vremdse grassen' staan...Ze wuiven als de deur opengaat en een zuchtje wind door de winkel passeert, je kan er enkel goedgezind van worden ...


10-05-2019 | opendeur

Regen en lentegroen
De lenteopendeur in de winkel in Schilde is volop aan de gang. We gaan niet klagen en zagen over het weer want tussen de regenbuien door wisten we toch in de tuin en langs de beken wat voorjaarsboeketten samen te stellen. En het resultaat vinden we zelf mooi: veel groen, lichte pastelkleuren en vooral heel wat grassen En wat een diversiteit is er in de grassen; je kan een boeket met enkel halmen en lange wiebelende stelen maken en je raakt er niet op uitgekeken!
En als je achteraan in de winkel naar onze miniboomgaard kijkt zie je de grassen en bladeren groeien,ze zijn blij dat het regent....en wij zijn blij dat onze Opendeur ook met gesloten deuren kan want een beetje regen is leuk maar op dit moment is het meer lente binnen dan buiten..Regen en lentegroen
 


04-05-2019 | Herinneringen op een kast

Volgende week houden we opendeurdagen in Schilde, al de nieuwe stock van de lente wordt tentoongesteld, ook bij de manden, servietten en aardewerk zit heel wat moois. Toeval of niet, bij de laatste reis naar Engeland hebben we enkele heel eenvoudige kasten in dikke houten grenen planken gevonden, helemaal zo als het nu terug ’in’ is en het past erg goed in het totaalbeeld van een eenvoudig country huis, geen franjes, lichtere kleuren en de natuur die overal komt kijken. 
En wat ik zelf het grootste voordeel vind;het is geen klein museum bij je thuis; het is nooit helemaal af, er kan altijd nog een vakantievondst, een stukje natuur dat je meebrengt na een wandeling , een extra schotel van een diebare vriend....het kan er allemaal nog bij en elk stuk heeft een verhaal..allemaal herinneringen op een kast...


30-04-2019 | Nog net niet zomer

Met de temperaturen van de laatste dagen is buiteneten een must! En wat is er meer zomer dan een linnen tafelkleed, linnen IS zomer. Linnen kledij, linnen beddengoed en linnentafelkleden allemaal roept het de zomer op en toeval of niet... wij hebben weer heel wat linnen tafelkleden binnengekregen; Naast de gekleurde XXL tafelkleden ( 1.75 BREED!) hebben we deze linnen tafelkleden uit Litauen nu ook in het wit , erg feestelijk en altijd een voltreffer, daarenboven moet je de ‘stonewashed’ tafelkleden niet strijken; mooi hangend laten drogen en ze kunnen zo weer op tafel. En houdt u eerder van country, dan hebben we nog de zware kwaliteit linnen tafelkleden met vrolijke strepen 
Gecombineerd met bv groen een echt plaatje! ( maar dat wordt het ook met blauw, of rood of wit...)


18-04-2019 | De klokken uit Rome zijn geweest

...of liever de transportfirma uit zuid italie. Eindelijk is de lading oude italiaanse potten toegekomen in Schilde, het gaat allemaal wat moeizamer als het uit Italie komt, u weet het wel... La vita e bella en zo... en daarom hebben ze tijd. Francesco had geen haast, het regende eerder dit jaar en dan komt een italiaan niet zo graag buiten, dus het zoeken naar de juiste keramiek ging wat langzamer, maar het was het wachten waard. Mooie passatakommen, in fanatstische tinten groen en in erg goede staat, grote cremekleurige schotels met dat kleine beetje versiering in donkerbruin en donkerblauw dat juist de finishing touch is en dan heel eenvoudig de witte voorraadpotten waar onze liefde voor de zuid italiaanse keramiek mee begon.
Ik heb er twee uitgepobeerd in de keuken in Vremde en de peterselie en dille willen er niet meer uit...Dus blijven die twee voor de rest van mijn dagen op het aanrecht in Vremde....


10-04-2019 | Dekentjes zijn HOT!

Vandaag gelezen in de standaard online:“Want hoewel het kledingstuk vorig jaar ook al opdook op de catwalks, was het aantal ontwerpers dat tijdens de meeste recente modeweken aan de slag ging met een dekentje niet meer op een hand te tellen. In wol of gewatteerd. Met franjes of gequilt. Enkel rond de schouders of een gigantisch exemplaar om het volledige lichaam in te wikkelen. De opties zijn legio. Lanvin, Etro, Dior en Alexa Chung hebben allemaal minstens één exemplaar in hun collectie, en ook Burberry, Roksanda en de Belgische ontwerper Christian Wijnants verkopen deze winter een cape, poncho, stola of omslagdoek die doet denken aan een dekentje.”
Kom dus zeker eentje halen en je bent meteen gesteld voor de komende winter!
Dekentjes zijn hot, letterlijk en figuurlijk!


28-03-2019 | paashaas

Wat komt die vreemde haas, met een jasje en een mandje met eieren  in je tuin doen met Pasen ? Alle kinderen kennen het antwoord : de haas verstopt de eieren. Vreemd toch, een haas die eieren legt en verstopt...
Waar het gebruik precies vandaan komt zullen we nooit weten, enkel is zeker dat de traditie uit Duitsland kwam overgewaaid . Er zijn tal van variaties op het verhaal. Ook kuikens rukken aan met karretjes gekleurde eieren en  in sommige streken komt zelfs de vos met Pasen tot inkeer en brengt de kippendief de eieren de nacht voor Pasen. In de katholieke wereld zijn het de klokken die de eieren in Rome gaan halen, ze vertrekken s avonds op witte donderdag en komen al luidend  terug op Paaszondag, terwijl ze de eieren gul in het rond  werpen. 
De verklaring van het ei is veel makkelijker. Na de vasten waar vis, vlees noch ei mocht aangeraakt worden had men  heel wat eieren opgespaard, want de kippen legden vrolijk verder. En dus ....
Hazen, kuikens, chocolade eieren ,  het hoort allemaal op je paastafel , maar niets zo lekker als een zacht gekookt vers eitje. 


14-03-2019 | Al zilver wat blinkt!

We trotseerden de files aan de shuttle, aan de franse grens en op de autoweg tussen Duinkerke en Calais! Niets kan ons tegenhouden als we naar Engeland gaan. En deze keer moesten we het zilver ophalen dat onze engelse collega's ons wilden uitlenen. Het staat nu allemaal mooi geblonken in de winkel, Isabel legde er nog een laatste hand aan en je kan er van op aan, mooier kan het niet meer worden, samen met de paasversiering is het een lust voor het oog en al is het weer buiten niet echt schitterend deze dagen, een stap in onze winkel en alles straalt ! Kom dus zeker eens kijken want er zitten echt unieke voorwerpen bij, na al die jaren kennen de engelse dealer-collega's ons beter en geven ze echt hun mooiste zilveren sierstukken mee!


28-02-2019 | en de thee smaakt zoveel beter uit een mooi kopje

Thee was een kostbaar product. Als je dan zo'n duur drankje aan je gasten serveerde hoorde daar natuurlijk aangepast servies bij. De handgevormde geglazuurde kommen uit China werden als onpraktisch beschouwd , een delicaat theekopje met schoteltje in uit China geïmporteerd porselein was de oplossing. Het bij ons ongekende en vreemde porselein maakte de aantrekkingskracht van deze exotische drank nog groter.
De zoektocht naar de samenstelling van porselein was begonnen. Het was Meissen in Duitsland die met de eer ging lopen en in de vroege jaren van de 18e eeuw ontdekten ze de samenstelling van het harde porselein. Het verschil zat in de gebruikte kleisoort, in porselein wordt kaolien en veldspaat verwerkt die na het bakken een keiharde glasachtige structuur geven. De productie van Europese theekopjes kon van start gaan.
 
In de theekopjes kan je de hele geschiedenis van het design aflezen, of het nu om de romantische Victoriaanse bloemetjes stijl van Jane Austin gaat  of een bruin oranje kopje van de jaren ' 60,  de kopjes zijn stille getuigen van hun tijd. 
Het leuke is dat oude kopjes nog zeer betaalbaar zijn en in een origineel kopje smaakt je thee nog beter.


07-02-2019 | have a nice cup of tea

Een kopje thee is zoveel meer dan wat kokend water op enkele bladeren .
Naar schatting worden er wereldwijd 30.000 kopjes thee per seconde gezet, waarvan 2000 in Groot Brittannië.

Europa zal halverwege de 17e eeuw met thee kennis maken. De allereerste ladingen komen binnen in Amsterdam  , maar het zijn de Engelsen die de thee als eersten omarmen.  Thomas Twining ( van het nog steeds bekende theemerk )maakt  in het begin van de 18e eeuw van thee zijn business . Koffiehuizen waren in Londen in opgang, maar als hij in zijn koffiehuis  zijn nieuw product voorstelde was hij de 'Talk of the Day'. De rijkere klasse liet zich verleiden door het geurig exotisch drankje dat peperduur verkocht werd. De thee werd verpakt in dozen met tin bekleed en de dames haastten zich naar huis om hun kostbaar goedje in een theedoos op te sluiten en de sleutel ging aan een ketting rond hun hals...
Toen de prijs van tin in het begin van de 20ste eeuw steeg vond de  New Yorkse groothandelaar Thomas Sullivan er niet beter op de thee in zijden zakjes naar zijn klanten te sturen. Maar die begrepen het niet en lieten het hele builtje in de theepot zakken in plaats van de theeblaadjes  eruit te halen, het theezakje was geboren.  Echte theekenners drinken hun thee nog altijd liever gezet met losse blaadjes, de smaak van het papier zou de thee kunnen beïnvloeden...
Maar losse thee of thee in een builtje, een vers kopje thee is always nice. 
 

 


07-02-2019 | Valentijn penseekes

Als we naar de markt gingen om violetjes te kopen dan wist ik dat het lente werd. Penseekes noemde mijn grootmoeder ze. Ik heb me altijd afgevraagd waar de naam vandaan kwam en lang leve het internet, de naam zou komen van het franse penser, denken aan, een herinnering..... Op Valentijn werden kaartjes verstuurd met hartjes en penseekes, of zakdoekjes werden gedrenkt in de fijne geur van het maartse viooltje.
Of het nu het drie kleurige viooltje of zijn wildere zusje het maartse donker paarse viooltje is, de lente kondigen ze aan. Onze tuintafel staat al vol drie kleurige viooltjes want zelfs na een langere vorstperiode komt het bloemetje terug vrolijk recht. En als je er lang plezier wil aan beleven, moet je af en toe de uitgebloeide bloemetjes eruit knippen, je zal zien dat ze veel veel langer bloeien !
Nog even wachten en ook het maarts viooltje komt naar boven, je kan de eetbare blaadjes gebruiken in een salade of versuikerd op taart en gebak. of gewoon enkele bloemetjes in een vaasje, dat maakt de lente . 


27-01-2019 | oud textiel

Oud textiel heeft een grote aantrekkingskracht en sinds enkele jaren kunnen we ook hier niet aan weerstaan. Ons aanbod groeit zienderogen en bij elk stukje hoort een mooi verhaal.   Vaak vind je ze met zorg aangebrachte initialen, die getuigen van heel wat huisnijverheid, en met een beetje geluk vind je initialen die je passen. 
Handdoekjes ( die trouwens heel goed afdrogen ), tafelkleden, onderleggers in puur linnen en katoen en zelfs bedspreien die we laten kleuren in noordzee blauw hebben we in ons assortiment. 
Vorige zomer hebben we zelfs Chinees indigo gekleurd katoen gevonden, super mooi. Elke rol heeft een apart motiefje , ongeveer 50 jaar oud maar in uitstekende staat. 
Heb je zelf mooi oud textiel gebruik dan zeker geen vlekkenverwijderaar om het schoon te maken, daar kunnen bleekmiddelen in zitten en dan krijg je gegarandeerd verkleuringen. Ook hier kan de goede oude methode soelaas bieden : wrijf vlekken in met niet geparfumeerde zeep of ossegalzeep en laat een nachtje trekken. Bleek eventueel in het zonlicht op het gras ( dat helpt echt zeer goed, maar ja nog wachten op wat zon ) en was de zeep er nadien uit. 
Hergebruiken zit helemaal in de lift, en voor ons mag het mooi zijn ook !


19-01-2019 | winter


Het eerste wat we 's morgens doen als we de winkel binnenkomen is het bevroren vogelbadje buiten vol heet water gieten om het te ontdooien; Ons birth bath in de tuin heeft in elk seizoen succes, bij vriesweer komen de vogels er drinken, in de zomer komen ze een verfrissend badje nemen; 
De kerstversiering is afgebroken en nu hebben we grote behoefte aan eenvoudig wit, en ijzig blauw,kale takken en al enkele bloembollen die de lente aankondigen.


10-01-2019 | Fier als een gieter

We ‘staan’ deze maand (februari-maart)in het tijdschrift LANDIDEE. In april vorig jaar kregen we eerst Veronique op bezoek in de winkel om foto’s te nemen van allerlei oude potten, schalen en kommen. We hadden het een beetje voorbereid; mooie lentebloemen, hapjes en brood, frisse groene kruiden in potjes... Ze maakte er prachtige foto’s van. En vorige november kwam Laurence Machiels om nog eens wat te praten en rond te kijken... Met alle informatie die ze van ons kreeg schreef ze een erg mooi artikel dat helemaal weerspiegelt wat wij voor ogen hebben met onze winkel..en eergisteren viel het resultaat in de bus en we zijn er niet weinig fier op . Als je het zelf eens wil lezen, je vindt het in alle tijdschriftenwinkels en er staan nog andere inspirerende ideeën in, maar wij vinden ons artikel toch wel erg interessant en mooi, je hoort het wij zijn gewoonweg apetrots!


27-12-2018 | Taartschotels

Misschien bakt u een nieuwjaarstaart of pannekoeken of cake en presenteert u het maar al te graag op een elegante glazen taartschotel. De Egyptenaren kenden de kunst van het glasblazen al, maar het was wachten tot het begin van de 19de eeuw toen in Amerika het persen van glas in een moule of vorm ontwikkeld werd. Men kon zo veel sneller en goedkoper glazen voorwerpen maken en veelvuldig reproduceren. De geperste glazen voorwerpen zorgden voor een toename in het dagelijks gebruik van glaswerk. In 1837 werd in Engeland de eerste pers voor glas opgericht en vandaar verspreidde het gebruik zich in heel europa. De geperste taartschotels hebben onderaan vaak een duidelijke rand waar de ‘moule’ zat en sommige oude taartschotels hebben nog een registratienummer, een nummer dat maar in voege bleef tot ca 1920. En of het nu geperst is of niet , de ‘kanten’ tekeningen op de taartschotels en het elegante voetje maken je taart absoluut veel lekkerder! Probeer het maar eens een taart recht uit de kartonnen bakkersverpakking of gepresenteerd op een mooie oude taartschotel! Die laatste taart is absoluut véél lekkerder!


20-12-2018 | De oorsprong van de punchbowl

Vandaag wordt onder de naam punch in Engeland eerder een niet alcoholische drank verstaan. Maar de oorsprong ligt in de 17 de eeuw toen engeland naar zijn kolonie met de oostindische compagnie vaarde. De scheepslui namen bier mee voor onderweg, door de lange reistijd en de warmte bleef er van een frisse pint na enkele dagen niets meer over! Bij aankomst in het land van bestemming, India, maakten ze dan maar een drank met wat voorhanden was; rum, citrus en kruiden. De naam is Hindi en 'paantsch'  betekent vijf; nl de drank bestond uit vijf ingredienten alcohol,suiker, citroen ,water of thee en kruiden.Het drankje kwam mee naar Engeland en werd al snel een 'partydrink' die zelfs naar de amerikaanse kolonies zijn weg vond.In de 19de eeuw en zeker tot de jaren vijftig hoorde in elk huis een punchbowl, in aardewerk, glas of zilver,voor al dan niet alcoholische drankjes tijdens feestjes. De punch geraakte in onbruik tot rond de eeuwwisseling de new-yorkse en san francisco bartenders er weer een hippe drank van maakten en zowel die met als zonder alcohol terug op een feestje thuishoren. Een grote punchbowl met een lekkere fruitdrank met veel ijs geeft dan ook instant een feestelijk gevoel!


12-12-2018 | Feestelijk tafelen

In de 19e eeuw werd het populair bij de betere klasse om mensen thuis te ontvangen, en hierbij hoorde natuurlijk een feestelijke tafel. 
Tal van voorwerpen in verzilverd en zilver werden vervaardigd om de tafel op te smukken. Maar de hoofdprijs gaat toch naar een mooi zilveren bestek. Een massief zilveren bestek neemt onmiddellijk de warmte van de hand over en is , in tegenstelling tot wat veel mensen denken, helemaal niet zwaar. 
De modellen kunnen strak en eenvoudig zijn, zoals het Fiddle model ( je kan er met wat verbeelding een viool in zien ) of net heel druk versierd zijn, zoals het Kings model. Het was de gewoonte om te 'sparen' voor een volledig bestek. Enkele stukken bij de geboorte, het huwelijk enz; Dit verklaart ook dat binnen een bestek de jaarstempels  wel eens kunnen verschillen, bv enkele stukken uit 1860, enkele uit 1863 enz, tot er voor 12 personen gedekt kon worden! 
Super mooi op de feesttafel. 

 


07-12-2018 | De jaarlijkse kerstcursus

Onze kerstcursus was interessant al zeggen we het zelf, waar komt de kerstboom vandaan? Is Sinterklaas 'familie' van de kerstman? Waarom eten we een buche met kerstmis en de engelsen een christmas pudding?
En alles eindigde met wat decoratieideeen voor de eigen kersttafel.En iedereen kreeg nog een kleine kerstdecoratie mee naar huis, laat kerstmis maar komen!
Op de foto zie je Marleen bevlogen uitleg geven voor haar afbeeldingen met oude voorbeelden


30-11-2018 | kerstkrans

De allersnelste kerstkrans...Van een oude zeef met rand in kastanjehout maakten we een krans voor boven de tafel. 
De traditionele kerstkleuren groen en rood , de kleuren die nu ook in de natuur voorkomen , doen het altijd. 
Eerst de krans bevestigen en dan maar hangen... kies veel verschillende voorwerpen , in verschillende materialen. Ook een beetje blinkend mag er best in. Zoek naar verschillende touwtjes en lintjes en het groen kan je er zo doorsteken. 

 


25-11-2018 | Kerstopendeurdagen in Schilde

Nog tot het einde van de maand december kan u in de zilveren beer te Schilde terecht voor de jaarlijkse kerstopendeurdag. We versierden de hele winkel in engelse kerstsfeer.
Niets mooier dan een warm welkom ! Kom zeker eens  kijken en genieten!


18-11-2018 | Kerst Cake decoraties

Als gepassioneerde verzamelaars van al wat mooi en origineel is hebben wij een hele collectie Kerst Cake decoraties uit de periode 1900 - 1930. 
 
Het kerstgebak, afgewerkt met een laag marsepein en sneeuwwit glazuur, werd overladen schaatsers, kerstmannen, roodborstjes, ijsberen, babies in skipakjes  ...en werd een mini dorpje op de tafel. 
 
Deze uiterst attractieve en charmante beeldjes in plaaster het zijn  de voorlopers van onze plastieken decoraties die nu op de  kerstbuches verschijnen, zoals hertjes , paddestoelen , hulstblaadjes ...De beeldjes  werden elk jaar hergebruikt en  zijn  kleine familiestukjes. Ze zijn ongeveer 5 cm groot. 
Meestal zijn ze afkomstig uit Duitsland, waar er een grote traditie bestond in het maken van porseleinen poppen. 
En de decoraties gingen met de tijdsgeest mee. Zo hebben we er eentje uit de jaren ' 30 waar de kerstman in een automobiel de kerstcake opgereden komt en de babies in witte pelsen pakjes verwijzen naar een geslaagde noordpool expeditie uit het begin van de 20ste eeuw.
Maar onze favoriet zijn de sneeuwlandschapjes,  nostalgisch maar echt kerst.  
 


09-11-2018 | Schitterend!

Nu de feesten er weer aankomen zetten we in de winkel graag het zilver in de schijnwerpers; niets zo mooi als kaarslicht weerspiegeld in zilveren eetgerei op een feestelijk gedekte tafel. Of het nu massief zilveren of verzilverde voorwerpen betreft, is niet altijd op het eerste zicht te onderscheiden. De stempels moeten dan meer info geven... en ja het heeft belang welke stempels het zijn; misleiden is van alle tijden en op oud of nieuw bestek zie je vaak een viertal stempels.; je zat als gast aan tafel bij de betere gastheer en gastvrouw en het zilver was mooi opgeblonken en met een schuine blik zag je de stempels op het bestek; niemand die het in zijn hoofd haalde om een loep tevoorschijn te toveren uit je zak of handtas om de stempels van dichtbij te bestuderen; Nochthans... enkel door ze goed te bekijken kan je zien of het om massief zilver of een verzilverd voorwerp gaat. In Engeland is het heel duidelijk; een lopende leeuw hoort er ingestempeld te zijn als je zeker wil zijn dat het om massief zilver gaat, is die er niet dan gaat het om een verzilverd stuk.Zoals de naam het zegt massief is door en door zilver en ook al poets je 100 maal, laat je je stuk opnieuw polijsten of ligt het jaren in een vochtige kast, het komt altijd terug goed; het blijft altijd zilver. Verzilverde voorwerpen echter, kunnen na verloop van tijd door verkeerd poetsen, veelvuldig gebruik, slecht opbergen ...hun onderlaag , koper of een ander metaal laten ‘doorschijnen’ ‘bloeden’ zoals men in Engeland zegt. Het kan nog een mooi voorwerp zijn , maar volledig schitterend zilverheeft toch dat beetje meer! Dus als u zilveren of verzilverde voorwerpen verzamelt, verzorg ze dan goed, tegenwoordig heb je heel gemakkelijk bruikbare onderhoudsproducten en neem het van ons aan; als ze niet zo eenvoudig en snel in gebruik waren dan zou u bij ons in de winkel het zilver nooit zo mooi zien schitteren...En wil u zich er zich zelf van vergewissen kom dan zeker dit weekend kijken naar onze speciale silversale voor de feestdagen; we geven u graag een extra woordje uitleg zodat u van al uw zilver nog jaren kan genieten!


26-10-2018 | Boekenmolen

Deze week vindt in de Antwerpse expo de jaarlijkse boekenbeurs plaats. Ondanks onze digitale wereld blijft een boek iets om te koesteren en dat was vroeger ook al zo. Een van de meubels die we momenteel in de winkel hebben is de 'revolving bookcase' of de draaiende boekenkast. 
Op het einde van de 19 de eeuw werden boeken voor veel mensen een betaalbaar goed en verzamelaars van boeken werden hoe langer hoe talrijker.
Om plaats te besparen kwam rond 1876 een zeker John Danner uit Ohio met het ontwerp van de draaiende boekentoren, men kon zo zonder zich te veel te moeten verplaatsen een snel overzicht krijgen van de boeken die je wou nemen. Het originele ontwerp was zo gemaakt dat de 32 delen van de 'American Cyclopedia' er in pasten. Toen hij er mee uitpakte op de Internationale beurs in Parijs in 1878 won hij er goud mee! Al gauw volgden kleinere bookcases waar ook in een gewone huiskamer heel wat boeken in konden. Sommigen, zoals de onze, hadden een 'uitschuifbaar' plankje waarop je een boek schuin kon leggen en zo op een bepaalde bladzijde openleggen. Dat na al die jaren het systeem nog steeds goed functioneert is toch wel bewonderenswaardig. Ze zijn ideaal voor kleine boeken, tijdschriften of cd's maar ook verzamelingen kan je er in kwijt en hoeveel mooier zijn ze niet dan een 'Billy' van het Zweedse grootwarenhuis en in tegenstelling tot de laatstgenoemde gaan ze zeker 100 jaar mee!


17-10-2018 | Binnenkort in een tijdschrift

Vandaag kregen we , in onze nog watop-rommel-staande winkel, bezoek van Laurence Machiels. Ze is redactrice van verschillende tuinboeken, had een tv programma met vierkante meter tuinen en schrijft voor heel wat tuintijdschriften. het was gezellig en ze kwam de teksten voorbereiden voor twee artikels in Landidee ( februari-maart) en Tuinseizoen (maand nog te bepalen), waarvan de foto's in het voorjaar genomen werden. Tijdens de broodjes lucnh vertelde ze dat ze een aantal jaar geleden haar carriere een wending had gegeven en helemaal haar tuinenpassie was gaan volgen en dat ze nu helemaal daarin verdergaat, wij volgden onze passie ook en zelfs al zijn we nu wat moe van heel die verhuis en de intense driedaagse in Vremde, je hoort ons niet klagen ...enkel één nadeel, we worden ouder, net zoals het antiek... spijtig dat er geen cursus 'restaureren' voor onszelf bestaat , we zouden zoals onze meubeltjes en zilverwerk er weer helemaal als nieuw uitzien en er weer 100 jaar tegenaan kunnen..


12-10-2018 | Nog wat sfeerbeelden
12-10-2018 | Echt genieten
05-10-2018 | Gebeten door de hond

Noten, massa’s noten zijn er dit jaar. Wat is er leuker voor kinderen, ( en grote kinderen) om met een ouderwetse notenkraker de noten zelf te kraken? Als kind waren we gefascineerd door de notenkraker bij onze grootmoeder in de vorm van een krokodil, typisch frans. Maar de engelsen zouden de engelsen niet zijn als het bij hen geen hond was! Ze bestaan in drie groottes de middenmaat zien we het vaakst . Ze wegen veel en werden gegoten in gietijzer en met een zware schroef in elkaar gezet. Ze werken nog steeds erg goed; met de staart omhoog doe je de bek open, een rij tanden boven en onder houdt de noot op zijn plaats even duwen en de klus is geklaard. Met mijn ogen dicht en mijn vinger tussen de tandenrijen herinner ik me als de dag van gisteren hoe we stiekem onze vingers ertussen staken en voorzichtig de bek dichtduwden, spannend maar zeker even leuk voor de tien maanden per jaar dat er geen verse noten waren!
Op de opendeurdagen in Vremde staan ze op de footstool in de zitkamer, op kinderhoogte en met een bakje walnoten erbij... en raad maar wie er het meeste plezier aan zal beleven, juist... de papa’s en opa’s...er zal menig nootje gekraakt worden!


02-10-2018 | Vremde is er klaar voor

De tuin van de hoeve In't Groenenbroeck kreeg een grondige beurt, met de laatste warme en droge maanden stond alles er een beetje verpieterd bij. De uitnodigingen gaan deze week in de bus vallen bij onze habitués en de soep voor de medewerkers zit in de diepvries. Onze 50 bananendozen werden nog eens ontstoft en klaargemaakt voor de grote verhuis.Deze week kochten we de stilton in Engeland. Vandaag maken we een planning wat waar komt te staan en in welke volgorde de verhuis gebeurt.Jules en Stella, de twee hondjes voelen ook dat er iets gaande is. Na 19 !!! jaar worden we er gelukkig niet meer zenuwachtig van, we weten ;het komt goed. Maar een beetje gezonde spanning kan geen kwaad, iedereen kent zijn taak , nog een tiental dagen slapen en we kunnen de deuren openen in de hoeve in Vremde en zelf genieten van al ons werk, en één ding is zeker; het zal weer de moeite zijn!


01-10-2018 | Opendeur in de hoeve te Vremde

Wij zijn volop onze open deur dagen aan het voorbereiden, wie er al geweest is komt steeds terug, wie er nog niet geraakte zal aangenaam verrast zijn.
In de 17e eeuwse hoeve komt onze collectie volledig tot zijn recht. Al onze nieuwe vondsten stellen we er tentoon en ons assortiment dekens, tafelkleden en wintergeuren zijn aangevuld.
En ...we decoreren met bloemen uit de tuin. Je begint de prachtige herfstkleuren in de natuur al een beetje te zien, en dit jaat mogen we volgens Frank een goudgele herfst verwachten een extraatje na de warme zomer,  van harte welkom !


29-09-2018 | Engelse aarde

Engelse aarde
er zit iets in de grond in Engeland waar we alleen maar jaloers op kunnen zijn. Juist terug van Engeland van onze laatste aanwinstenreis, en het viel des te meer op: overal waar je kijkt zie je bessen en vruchten; in de tuinen, langs de kleine weggetjes maar evengoed in de berm van de autostrade. Een overvloed aan rozenbottels, wild sierappels, meidoorn, zwarte sleedoorn. Als je door de Country Living magazines bladert staan ze er vol van en als je door Engeland rijdt zou je overal stoppen om ze te plukken en grote boeketten van te maken. Maar niet geklaagd ; in Vremde hangt de mispelboom tegen de grond van het gewicht aan mispels, in twintig jaar hebben we nog nooit zoveel kweeperen gehad en na 440 kg appels te persen zie je nauwelijks dat er wat geraapt zijn....Nog twee weken en het zijn weer opendeurdagen in Vremde en het moet gezegd , decoreren met natuurlijke vruchten en noten zal dit jaar geen probleem worden, ik kan al niet wachten om eraan te beginnen en zeg nu zelf ; een groot boeket rozen uit de winkel kan niet mooier zijn dan de natuurlijke kleur van mooie herfstbladeren, maar komt u zeker zelf kijken.


13-09-2018 | ​VakantieherinneringenOok in het verleden ging de 'upper class' graag met vakantie. Al gauw werd hier een hele business rond gebouwd. Naast verplaatsingen en hotels, kwamen ook de souvenirs. Eind van de 18de eeuw maakte de familie Smith uit schotland kleine doosjes in plataanhout met daarop afbeeldingen in transfermethode van toeristische attracties; kerken, bruggen, gebouwen. Heel vaak waren het snuiftabaksdoosjes, kokertjes voor naalden, servietringen etc. Ze groeiden uit tot de grootste leverancier van souvenirs en verkochten hun waren van Jersey tot Australië. Hun top was rond 1860 toen ze 400 arbeiders in dienst hadden.de doosjes werden behandeld met een natuurlijk vernis en elk doosje was zo'n 14-tal dagen in de productielijn. Tegen het einde van de 19de eeuw echter, kwam de fotografie erg in trek en werden postkaarten en andere afbeeldingen een grote concurrent voor de doosjes. In 1933 werd de fabriek grotendeels vernield door een brand en dat betekende meteen het einde van de 'Mauchlinware'
Nu wordt er nog gejaagd op de doosjes door verzamelaars en speciale voorwerpen worden op veilingen voor erg hoge prijzen verkocht. Toen we 25 jaar geleden begonnen zagen we ze overal, maar ze worden zeldzamer maar ze blijven zeker in een kleine verzameling erg charmant


31-08-2018 | Made in China

Onlangs konden we een hele partij oud chinees textiel aankopen. Smal geweven indigo-blauwe stoffen. bij nader onderzoek bleken het stoffen in katoen en gekleurd met natuurlijk indigo die door kleine boeren op het Chinese platteland werden vervaardigd en geweven tot in de jaren zeventig, niet later, het proces was te arbeidsintensief en niet meer lonend. Ze verzamelden katoenbollen op het land, kleurden het en bewerkten het in totaal 17 !! keer om het textiel kleurvast te maken. Iedere boer weefde zijn eigen motief en altijd op kleine huis- weefgetouwen. Het resultaat is een verzameling doeken, allemaal uniek van tekening en door het gebruik van indigo toch altijd bij elkaar passend. Ideaal voor placemats of servetten!
Eens de placemats klaar waren presenteerden we ze bij onze nieuwe serviezen, een ideale match, fris, origineel, uniek en toch dat beetje sjiek... oud en nieuw ;juist gecombineerd, altijd een voltreffer!


 

 

 
 
Wenst u op de hoogte te blijven van alle speciale verkopen en acties,
geef dan hier uw mail adres in :

E-mail : *
 

Wij respecteren uw privacy - Privacy Policy & Disclaimer

 
Bezoek ons op Facebook
 
 

Bezoek ons op Instagram
 
 
 
De Zilveren Beer - Schilde
Engels Antiek
Turnhoutse baan 232
2970 Schilde
Tel 00 32 (0) 3 385 33 62
E-mail : info@dezilverenbeer.be
Open dinsdag tot zaterdag 11 tot 18

Webdesign : www.novatrix.be